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SUBJECT: Participation by Unconfirmed Groundwater Conservation Districts

Question Presented: Must a groundwater management area’s joint planning efforts identifying
desired future conditions mclude unconfirmed groundwater conservation districts?

Short Answer:  Yes, presuming that unconfirmed groundwater conservation district(s) are not
otherwise restricted by their organic legislation (enabling statute) then such districts should, upon
their effective date of creation be accounted for in determining desired future conditions for a
groundwater management area.

Analysis: The reason the question presented 1s important 1s because Texas Water Code (Code)
§36.108(d) requires districts to act and establish desired future conditions (DFCs) for relevant
aquifers and §36.108(d-1) requires those conditions to be established by 2/3 vote of those present
with at least 2/3 of the districts in the management area being in attendance. Also, all districts i
the area must provide public notice of such a meeting in accordance with the Chapter 551 of the
Government Code.

The question presented raises the issue: What constitutes a district?

Districts are defined by their authority “to regulate the spacing of water wells, the production from
water wells, or both.” Code §36.001(1). This language is mirrored in 31 Texas Adminislrative
Code (31 TAC) §356.2(10) as part of Texas Water Development Board’s (TWDB) rules
addressing groundwater management.

Those rules refer to DFCs as being defined by “participating groundwater conservation districts”.
31 TAC §356.2(8). There 1s no unique definition for “participating districts” as opposed fo the
simpler “district.” DFCs are an element of the required groundwater district’s management plan.
31 TAC §356.5 (a)(1)(H); and districts are specifically permitted to appeal the approval of DFCs
to the TWDB. Code §36.108()).
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Importantly, Code §36.101, addressing the rulemaking powers of a distnict, does not prohibit
unconfimmed districts from exercising their rulemaking power and thus authority to regulate the
spacing or production of water from water wells, and while Code §36.1071(f) limits some rule-
making authority (including production regulations) pending an approved groundwater
management plan, 1t specifically permits the adoption of rules governing spacing without any
constraint. Thus by statutory interpretation an unconfitmed district may still exercise its authority
related to the spacing of water wells. This is because the statutory definition of a district requires it
to have authority over spacing or production, and an unconfimmed district appears to have and
retain authonty related to spacing regulations.

However, it is important that enabling legislation for each unconfirmed groundwater
conservation district be reviewed for cach groundwater management area before a final
determination is made. The bill language for each district can vary greatly. In some instances it
can prohibit a district from acting to exercise its powers unless and until jt is confirmed by
election. In that instance the unconfinmed district may not be “counted” for purposes of
determining its attendance at meetings to determine a groundwater management arca’s DFCs.
There may be many instances where some prohibition in the bill language impedes a districts
authority over spacing. On the other hand, 1if a district is not barred from exercising its authonty
over spacing requirements, then it should be included for purposes of attendance and voting.

Conclusion:  Without otherwise being constrained by each district’s organic law, groundwater
management area meetings to determine desired fulure conditions of appropriate aquifers must
count unconfirmed districts for attendance and voting purposes in accordance with Code
§36.108(d) and (d-1). Unconfirmed districts still have rulemaking authority even though they may
not yet have a groundwater management plan. Unless they are limited by they organic law,
unconfirmed districts fall within the definition of a district for rulemaking authority purposes.



